iOS cihazlarını hedef alan tehditlere karşı yeni bir önlem!

iOS cihazlarını hedef alan tehditlere karşı yeni bir önlem!

Kaspersky, iOS’taki Operation Triangulation zararlı yazılımının tespiti için yardımcı program yayınladı:

Kaspersky araştırmacıları, iOS cihazlarını hedef alan Operation Triangulation kampanyasıyla ilgili raporun ardından, bu zararlı yazılıma dair bulaşmayı otomatik olarak algılayan özel bir ‘triangle_check’ yardımcı programı yayınladı. Araç GitHub’da herkese açık olarak paylaşılıyor ve macOS, Windows ve Linux işletim sistemlerinde kullanılabiliyor.

Kaspersky, 2023 Haziran ayının başında iOS cihazlarını hedef alan yeni bir mobil APT (inatçı tehdit) hakkında rapor yayınladı. Söz konusu kampanya zararlı yazılımı cihaza yüklemek, cihaz ve kullanıcı verileri üzerinde kapsamlı kontrol elde etmek ve nihayet kullanıcıları gizlice gözetlemek için hazırlanmış, iMessage aracılığıyla gönderilen sıfır tıklama açıklarını kullanıyor. Kaspersky’nin çalışanlarına da bulaşan virüsün kapsamı Kaspersky araştırmacılarına göre, kurumun çok daha ötesine uzanıyor. Konu üzerindeki çalışmalarını sürdüren Kaspersky araştırmacıları, casus yazılımın dünya genelinde yaygınlaşmasına dair daha fazla bilgi paylaşmayı ve daha fazla ayrıntı sunmayı amaçlıyor.

Özel bir yardımcı program: ‘triangle_check’

İlk açıklanan rapor, tehditle birlikte MVT aracını kullanımına dair ayrıntılı açıklama içeriyordu. Kaspersky, raporun ardından söz konusu saldırının tespiti için GitHub’da ‘triangle_check’ adlı özel bir yardımcı program yayınladı. macOS, Windows ve Linux’ta Python için mevcut olan bu yardımcı program, kullanıcıların kötü amaçlı yazılımın bulaşmasına dair izleri otomatik olarak aramasına ve cihaza virüs bulaşıp bulaşmadığını kontrol etmesine olanak tanıyor.

Yardımcı programı kurmadan önce, kullanıcının ilk olarak cihazın yedeğini alması gerekiyor. Yedek kopyası oluşturulduktan sonra, kullanıcı aracı yükleyebiliyor ve çalıştırabiliyor. Tehlikeye dair iz tespit edilirse, araç cihaza virüs bulaştığını doğrulayan bir “DETECTED” bildirimi görüntülüyor. ‘SUSPICION’ mesajı, olası bir bulaşmaya işaret eden ancak kesin olmayan göstergelerin tespit edildiğini gösteriyor. Hiçbir iz tespit edilmediyse ” No traces of compromise were identified ” mesajı görüntüleniyor.

Kaspersky Global Araştırma ve Analiz Ekibi (GReAT) EEMEA Birimi Başkanı Igor Kuznetsov, şunları söyledi: “Kullanıcıların yeni ortaya çıkan sofistike tehditten etkilenip etkilenmediklerini kontrol etmelerini sağlayan ücretsiz aracı kamuoyuyla paylaşmaktan gurur duyuyoruz. Çapraz platform özelliklerine sahip ‘triangle_check’, kullanıcıların cihazlarını otomatik olarak taramasına olanak tanıyor. Siber güvenlik topluluğunu, daha güvenli bir dijital dünya inşa etmek için yeni APT’nin araştırılmasında güç birliği yapmaya çağırıyoruz.”

‘triangle_check’in nasıl kullanılacağı hakkında daha fazla bilgi edinmek için blog yazısını okuyabilirsiniz.

“Operation Triangulation” hakkında daha fazla bilgi edinmek için Securelist adresini ziyaret edebilirsiniz.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Haber Kaynağı www.sektorel.com.tr

Haber Kaynağı ulusal24.com

Kaspersky, iOS cihazlarını hedef alan yeni mobil APT kampanyasını ortaya çıkardı

Kaspersky, iOS cihazlarını hedef alan yeni mobil APT kampanyasını ortaya çıkardı

Kaspersky araştırmacıları, daha önce bilinmeyen zararlı yazılımlarla iOS cihazlarını hedef alan ve halihazırda devam eden bir mobil Gelişmiş Kalıcı Tehdit (APT) kampanyasını ortaya çıkardı.

‘Operation Triangulation’ olarak adlandırılan kampanya, iMessage aracılığıyla sıfır tıklama açıklarını dağıtarak cihaz ve kullanıcı verileri üzerinde tam kontrol elde eden kötü amaçlı yazılımları çalıştırıyor. Yazılımın nihai amacı kullanıcıları gizlice gözetlemek.

Kaspersky uzmanları, Kaspersky Birleşik İzleme ve Analiz Platformu’nu (Kaspersky Unified Monitoring and Analysis Platform – KUMA) kullanarak kurumsal Wi-Fi ağ trafiğini izlerken yeni bir mobil APT kampanyasını ortaya çıkardı. Kaspersky araştırmacıları, analizlerini derinleştirdiklerinde tehdit aktörünün düzinelerce şirket çalışanının iOS cihazlarını hedef aldığını keşfetti.

Saldırı tekniğine dair araştırılmalar halen devam etse de Kaspersky araştırmacıları şu ana kadar genel bulaşma sırasını belirlemeyi başardı. Kurbanlar, iMessage aracılığıyla tıklama gerektirmeyen (sıfır tıklamalı) bir açık içeren ekin bulunduğu bir mesaj alıyor. Mesaj başka herhangi bir etkileşim olmadan, ayrıcalık yükseltme için kod yürütülmesine yol açan ve virüslü cihaz üzerinde tam kontrol sağlayan bir güvenlik açığını tetikliyor. Saldırgan cihazdaki varlığını sağladıktan sonra mesaj otomatik olarak siliniyor.

Söz konusu casus yazılım, mikrofon kayıtları, anlık mesajlaşma programlarından gelen fotoğraflar, coğrafi konum ve virüslü cihazın sahibinin diğer faaliyeti hakkındaki veriler de dahil olmak üzere özel bilgileri sessizce uzaktaki sunuculara iletiyor.

Analiz sırasında tehdidin Kaspersky ürünleri, teknolojileri ve hizmetleri üzerinde herhangi bir etkisi olmadığı ve Kaspersky müşterilerinin kullanıcı verilerinin veya kritik şirket süreçlerinin etkilenmediği doğrulandı. Saldırganlar yalnızca virüs bulaşmış cihazlarda depolanan verilere erişebiliyor. Kesin olmamakla birlikte saldırının özellikle Kaspersky’yi hedef almadığına inanılıyor. Kaspersky sadece bunu ilk keşfeden oldu. İlerleyen günlerde söz konusu siber saldırının küresel çapta yayılma durumunun daha da netleşmesi bekleniyor.

Kaspersky Global Araştırma ve Analiz Ekibi (GReAT) EEMEA Başkanı Igor Kuznetsov, şunları söyledi: “Siber güvenlik söz konusu olduğunda en güvenli işletim sistemleri bile tehlike altında kalabilir. APT aktörleri sürekli olarak taktiklerini geliştirdiklerinden ve istismar edecek yeni zafiyetler aradıklarından, işletmeler sistemlerinin güvenliğine öncelik vermelidir. Bu, çalışanların eğitimine ve farkındalığına öncelik vermeyi, onlara potansiyel tehditleri etkili bir şekilde tanımaları ve bunlara karşı savunma yapmaları için en son tehdit istihbaratını ve araçlarını sağlamayı da içerir. Triangulation operasyonuyla ilgili araştırmamız devam ediyor. Bu casusluk operasyonunun Kaspersky dışında da hedefleri olabileceğinden, yakında daha fazla ayrıntı paylaşılmasını bekliyoruz.”

“Operation Triangulation” hakkında daha fazla bilgiyi Securelist’da bulabilirsiniz. iOS cihazınıza virüs bulaşıp bulaşmadığını kontrol etmek için web sitesindeki talimatları izleyebilirsiniz.

Kaspersky araştırmacıları, bilinen veya bilinmeyen tehdit aktörlerinin hedefli saldırısının kurbanı olmamak için aşağıdaki önlemlerin alınmasını öneriyor:

Uç nokta düzeyinde tespit, araştırma ve olayların zamanında düzeltilmesi için Kaspersky Unified Monitoring and Analysis Platform (KUMA) gibi işletmeler için güvenilir bir güvenlik çözümü kullanın. 
Microsoft Windows işletim sistemini ve diğer üçüncü taraf yazılımlarınızı mümkün olan en kısa sürede güncelleyin ve bunu düzenli olarak yapın.
SOC ekibinize en yeni tehdit istihbaratına (TI) erişimini sağlayın. Kaspersky Threat Intelligence, şirketin tehdit istihbaratına ortak erişim noktasıdır ve Kaspersky tarafından 20 yılı aşkın süredir toplanan siber saldırı verilerini ve içgörüleri sağlar.
GReAT uzmanları tarafından geliştirilen Kaspersky çevrimiçi eğitimiyle siber güvenlik ekibinizi en son hedefli tehditlerle mücadele edecek şekilde geliştirin. 
Hedefli saldırıların çoğu kimlik avı veya diğer sosyal mühendislik teknikleriyle başladığından, ekibinize güvenlik farkındalığı eğitimi verin ve pratik beceriler kazandırın. Bunu Kaspersky Automated Security Awareness Platform aracılığıyla yapabilirsiniz. 

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Haber Kaynağı www.sektorel.com.tr

Haber Kaynağı ulusal24.com